2010. július 20.

Hogyan készülnek a lámpagyöngyök?

Ezt a másik blogomban már januárban közzé tettem ezt a cikket, de most itt is megosztom, mivel valószínűleg nem ugyanaz a közönsége a két blognak :-)
Íme egy bővebb ismertető arról, hogy mire lesz szükséged, és néhány tipp, hogy hol vedd meg.
Kérlek vedd figyelembe, hogy amatőr kézművesként csak az otthon is használható eszközöket mutatom be - nyilván mással dolgoznak a profi üveggyöngyösök, de a komolyabb palackhoz már komolyabb biztonsági előkészületek (megfelelő szellőztetés, stb) kellenek!
Tehát mi is kell a lámpagyöngy otthoni készítéshez? Vegyük időrend szerint sorba:
1. Vermaculite, azaz leválasztó folyadék.
Ez egy kis flakon, az állaga a híg gipszhez hasonlít. Ebbe a kencébe kell mártogatni a fémpálcákat, amelyekre a gyöngyöt fogjuk olvasztani. Ez a bevonat teszi lehetővé, hogy a gyöngyöt - kihűlés után - le tudjuk operálni az acélrúdról. Egy flakon ára 1200 forint körül van, rengeteg ideig elég.
Minden használat előtt nagyon alaposan fel kell keverni. Pár kísérlet után el fogod majd találni, hogy milyen állagúnak kell lennie: ha túl híg, lefolyik a pálcáról, ha túl sűrű, akkor pedig túl vastag rétegben tapad rá... A rudakat egyesével mártsd bele, és fejjel felfelé tedd száradni - hivatalosan 1 nap kell neki, de tapasztalataim szerint meleg, száraz időben 1-2 óra is elég...
2. Acélpálcák
Fentebb már beszéltem róla, ezekre fogjuk olvasztani az üveggyöngyöket, miután leválasztó folyadékkal kezeltük. Vigyázz, hogy a bevonat ne sérüljön a pálcákon, ne érjenek se egymáshoz, se máshoz, mert megpattanhat a védőréteg! Így én tárolom őket: egy hungarocell lapba szurkálom, nekem ez vált be :-) Áruk elég borsos, 150-300 forint körül mozog darabja, én a nagymamám hagyatékában talált százéves zokni-kötőtűket hasznosítom újra :-) Azt olvastam valahol, hogy a bicikliküllő is megteszi - ez a kísérletem még folyamatban van, hamarosan megosztom veletek is, bevált-e.
3. Védőszemüveg
A sötétített szemüveg elengedhetetlen, mert hosszú távon nem túl egészséges az izzó üveget és a lángot bambulni. Én a Hobbyművészben vettem horrorisztikus, 5000 forint körüli áron (jól van na, akkor még nagyon kezdő voltam, és mindent elhittem...), úgy láttam az OBI-ban fele ennyiért is megvehető...
4. Mi is kell még? Hát persze! Üvegrúd!
Az üvegrudakat szálanként vásárolhatod meg, van köztük átlátszó (színes), telített színű, és a kettő közötti átmenet: opálos. A Hobbyművészben 150 (vagy talán már 160) forint egy rúd - a színválaszték sajnos nem túl nagy... Kicsit azt is fájlalom, hogy a vékony (2-3 mm) üvegrúd, amit csak díszítgetéshez tudsz használni, ugyanannyiba kerül, mint a normál (5 - 7 mm) átmérőjű...
Ezért megosztom veletek a kedvenc beszerzési helyemet: ez a GM üvegezők boltja. Itt nagyobb a választék, és ami további pozitívum: a rudakat lemérik, és grammonként fizeted, nem darabra. Az ár színenként változik, kb. 250 ft körülre jön ki egy átlagos szál, de ezek hosszabbak, mint művészbolti társaik.. Vannak persze extra üvegrudak is (pl. aranyközepű), de ezeket még nem használtam (elég borsos az áruk). A bolt hátránya, hogy csak munkanapokon 8-16 óra között van nyitva, előnye, hogy az eladók készségesen és türelmesen megválaszolják a kezdő üvegművesek butuska kérdéseit... Elérhetőségei: www.gmuvegezok.hu, Bp. 1089. Kőris u. 19-21.
5. Na, most jön a lényeg: a gázpalack!
Mint említettem, én "kisüzemben" nyomom, így a Rothenberger cég Multigas 300-as (PB) palackját használom. A Hobbyművészben is ezt használják a tanfolyamon, sőt, ott meg is vehetnéd, de ne tedd! Az OBI-ban jóval olcsóbb! Sajnos, első alkalommal muszáj az égőfej + gázpalack kombót választani: 10 000 forint körül van az ára. Utána viszont már csak a palackokat kell cserélgetni - ami 1700 forint körül van, és 3-4 órán át működik vele az égő.
Az általam használt égőfej nagy előnye, hogy van egy kis kihajtható "lába". Ez azért fontos, mert a gyöngyök készítésekor a palackot vízszintes helyzetbe kell fektetned. Feléd esik az égőfej, a túloldalon maga a palack. A láng tehát előtted, felfelé fog égni. (Ha olyan égőfejet veszek, aminek nincs "lába", akkor valami más megoldással az asztalhoz kell rögzíteni!)
A tanfolyamon nem mondták ugyan, de a palack utasításán szerepel, ezért javaslom, hogy így használd: begyújtod álló helyzetben, majd kb. 1 perces égetés után fekteted csak le...
Hát, ha minden megvan, akár neki is kezdhetünk... (a gyöngykészítés alap lépéseit majd egy külön bejegyzésben taglalom).
6. Hűtőgranulátum
Miután elkészült a gyöngyünk, ebbe a granulátumba kell beletenni hűlni. Ez a lépés nagyon fontos, mert így az üveg lassan, fokozatosan hűl ki, és kisebb az esélye, hogy később elpattan vagy elreped. Teljesen fedje be a gyöngyöt a granulátum, és csak kb. 3 óra elteltével vedd ki belőle (és ne legyen közben "épp csak egy pillanatra megnézem, hogy milyen lett"!) Számomra ez az idő mindig egy örökkévalóságnak tűnik, rettentően szoktam izgulni, hogy milyenek lesznek a kész gyöngyök (forrón és szemüvegen át nem látszik ám, hogy milyen is lesz a végeredmény!)...
Figyelem! A hűtőgranulátumot hőálló tálba vagy fémedénybe tedd, tegyél alá egy falapot vagy edényalátétet, mert bizony átveszi a gyöngyök hőjét!

Összfoglalásképpen íme, így néz ki az én kis házi műhelyem :-) A pohár víz nem elengedhetetlen kellék, az csak nekem létszükséglet :-)
Eddig nem írtam róla, de fontos: 
1. a palack és a forró üvetrudak alá mindenképpen kell valami hőálló bevonat. Legjobb az alumínium lap, de én személy szerint sima sütőbe való lapot használok - a használt üvegrudakat pedig a szélére támasztom hűlni.
2. a palackot és az üvegrudakat használat után hagyni kell kihűlni. (Ne felejtsd el: a forró üveg pont úgy néz ki, mint a hideg!!!)
3. a palackot jól szellőző helyen szabad csak huzamosabb ideig használni
4. a gyöngyök formázásához sokféle eszköz kapható, ezekről azonban nem írtam, mert az induláshoz teljességgel feleslegesek, ráérsz velük akkor foglalkozni, mikor már piszok jól megy a sima gyöngykészítés.
5. Keress valami megoldást, hogy hol tudsz megszabadulni a kiürült gázpalacktól! Ha sikerrel jársz, értesíts, majd én is oda viszem az enyémeket... OBI-ban nemveszik vissza, és nem is tudják, hol lehet; veszélyes hulladéknak számít, ezért szemétbe nem dobható, azt hallottam, hogy 500 forintért veszik át darabját (de azt sem tudom, hogy hol...)

Jó munkát, remélem sikerült néhány hozzám hasonló "pályakezdőnek" segítenem!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése